Loviisan
Sibeliukset eivät olleet ahdasmielisiä. Heidän
positiiviseen kristillisyyteensä sopi myös ongelmaton
alkoholin käyttö. Mainitusta varastosta olivat varmaan
peräisin ne viinilaatikot, jotka tulivat vuosittain joululahjana
säveltäjän syntymäkotiin Hämeenlinnaan.
Hämeenlinnan
asunnossa isoäiti Katarina Borgin kodissa alkoholinkäyttö
tuomittiin herkemmin. Jannen alkoholinkäyttö taisi
murrosiässäkin jäädä kotiväen
silmien alla "olueeseen tai portteriin", jota lääkäri
kerran määräsi toipilaan vahvistamiseksi. Erityistä
oluen ystävää Sibeliuksesta ei tullut; ainakin
hän valitteli 1900-luvun vaihteessa kirjeessään
saksalaisen "bierin" pahaa makua.
Kokemukset
alkoholinkäytöstä lisääntyivät
Helsingin opintovuosina 1885-1889. Sibeliuksen tiedetään
juoneen "veljenmaljoja" noin 1886 kriitikko Karl Flodinin
kanssa, ja aikaa kului myös kahviloissa ja ravintoloissa
"Leskoviittien" eli pianonsoiton opettajana toimineen
Feruccio Busonin ystäväpiirin kanssa syksystä
1888 alkaen. Kontrolli kuitenkin piti, koska Sibelius asui äidin
ja tädin kanssa samassa vuokra-asunnossa.
Vasta opintovuosina Berliinissä ja Wienissä Sibelius
sai täysin siemauksin tutustua alkoholin riemuihin, ja
kirjeistä löytyy mainintoja "champagnesta"
ja muista mieluisista tuttavuuksista. Robert Kajanukselle hän
halusi korostaa jo tuolloin kirjeissään, ettei hän
sentään aina ole humalassa.
Avioliittonsa
alkuvuosina Sibelius vieraili ahkerasti ravintoloissa. Tuon
ajan taiteilijoiden juomakulttuurista saa kuvan katsomalla Gallénin
Symposion-taulua. Sen mukaan vuonna 1894 Kämpissä
oli suosikkijuomana benediktiiniläis- eli munkkilikööri.
Jos resepti oli nykyisenkaltainen, voi hyvinkin uskoa Sibeliuksen
väittämään, että yksi pullo saattoi
riittää koko yöksi. "Istunnoissamme ei käytetty
niin paljon väkijuomia kuin ihmiset ehkä luulevat",
Sibelius korosti myöhemmin.
Näinä
vuosina alkoi myös Sibeliuksen viiniharrastus. 1890-luvulla
mielijuoma näyttää olleen burgundinviini, jota
Sibelius mielellään siemaili pari lasillista ennen
ystäviä ilahduttaneita pianoimprovisaatioitaan. Varsin
monen muunkin viininharrastajan tavoin Sibelius siirtyi vähitellen
bordeaux-viineihin suosien ensin St. Emilionin alueen pehmeitä
ja täyteläisiä viinejä. Näistä
siirryttiin sitten yhä hienompiin merkkeihin.
Sibeliuksen suosikkimerkkejä vanhoilla päivillä
olivat esimerkiksi pienen viinitilan laatumerkki Chateau Paveil
de Luze sekä Chateau Pontet-Canet ja edelleenkin hintavana
huippumerkkinä tunnettu Chateau Palmer. Vuonna 2002 Chateau
Palmer-pullo maksoi Suomen Alkossa 96 euroa, eivätkä
hinnat olleet sen halvempia Pariisissakaan.
Sibelius-perheen
arkipäivän kuitteja ja vastaavia dokumentteja on säilynyt
vuodesta 1902 alkaen. Niistä käy ilmi säveltäjän
muitakin suosikkijuomia (Katso Sibeliuksen valintoja).

Sibelius
kävi heinäkuun 20. päivänä 1905 Helsingissä
kuittaamassa kustantajansa Lienaun lähettämät
8 000 nykyeuroa ja täydentämässä juomavarastojaan.
Samana päivänä Fazer myi Breitkopf & Hertelille
kaikki omistamansa Sibeliuksen teokset!
Ennen
raitistumistaan 1908 Sibelius osti kotikäyttöön
pääosin viskiä ja konjakkia. Vermuttia hän
hankki satunnaisesti ja sherryä vielä harvemmin.
Ravintolajuomat vaihtelivat käyntitarkoituksen mukaan.
Kun kyseessä oli kulinaarinen herkuttelu alku- ja jälkiruokineen,
juomalista saattoi sisältää sherryä, oluen
ja ruokaryypyn (kylmät alkupalat), punaviinin (liharuoka),
muutaman väliviskin, jälkiruokaviinin (makeahko jälkiruoka)
ja konjakin (kahvi ja sikari). Joskus iltaa jatkoivat vielä
samppanja ja osterit.
Jos
taas Sibelius meni ravintolaan ongelmiaan pakoon, niin hän
saattoi tyytyä pelkkään voileipään
ja pullolliseen samppanjaa. Illan loppupuoli oli yleensä
yksitoikkoinen, esimerkiksi: konjakki, kahvi, sikari, konjakki,
kahvi, sikari

Vuonna
1908 Sibeliukselle tehtiin kurkkuleikkaus, joka johti täydelliseen
raittiuteen vajaaksi seitsemäksi vuodeksi. Vuodesta 1915
aina kieltolain voimaantuloon saakka 1919 Sibeliuksen ravintolalaskut
noudattivat vuosisadan alun kaavaa.
Kieltolaki
1919-32 ei ollut esteenä Sibeliuksen alkoholinkäytölle.
Se vain rajoitti laatujen määrää. Keravan
apteekista hän sai reseptillä spriitä, lääkekonjakkia
ja -viiniä. Apteekeissa oli myös käyvät
valikoimat alkoholia, jota sai ostaa reseptillä "lääkinnällisiin
tarkoituksiin".
Sibeliuksella ei ollut pulaa reseptinkirjoittajista. Siten hän
saattoi lähettää esimerkiksi lokakuussa 1927
tilauksen Helsingin kauppatorin apteekkiin: "10 plo viski
ja 10 plo Sauternes, molemmat hyvää merkkiä".

Kieltolain
kaatumisen aikaan huhtikuussa 1932 Sibelius oli jo varoissaan.
Niinpä hän hankki Ainolaan varsin laadukkaan perusvaraston
touko-kesäkuussa. Hankinnan arvo, 1400 nykyeuroa ei tuntunut
hänen kukkarossaan. Sibelius tahtoi pitää kiinni
kotinsa vieraanvaraisuudesta.
Sibelius
oli 1930-luvulle tultaessa jo alkoholin kohtuukäyttäjä.
Hänen mieltymyksensä olivat samalla muuttuneet. Hän
suosi makeampia laatuja.

Sibelius
asui Helsingin hotelleissa pitkiäkin jaksoja 1930-luvulla
säveltäessään kahdeksatta sinfoniaansa,
mutta harva näki hänet. Ikääntyvä säveltäjä
ruokaili jo mieluimmin yksityiskabineteissa.

Ostolaskuja 1940-luvulta
Toinen
maailmansota ei pienentänyt Ainolan alkoholivarastoa määrällisesti,
eikä laadullisesti. Vieraanvarainen isäntä piti
kattavasta varastostaan huolta kuolemaansa saakka. Iän
karttuessa Sibeliuksen käyttömäärät
pienenivät entisestään. Koettiinpa sellainenkin
ihme, että Ainolan isäntä jätti grogin ottamatta.
Vierailleen hän selitti: "Olen jo ottanut". Niin
hän olikin - pitkän elämänsä aikana.